вторник, 24 май 2011 г.

Хлебчета “ калинки”

Тази идея е от един от блоговете, които следя, много ми допадна и реших да пробвам…

Необходими продукти 6 броя:

1 яйце
200 мл. прясно мляко
20 гр. прясна мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
3-4 с.л. зехтин
около 500 гр. брашно

1 жълтък за намазване
маково семе за украса

Начин на приготвяне:

1.     От горе изброените продукти омесваме меко и еластично тесто, което тесто оставяме да втаса за около 1 ½ - 2 часа.
2.     Втасалото вече тесто го омесваме и разделяме на шест части, от всяка част отделяме малко тесто колкото голям орех за главата на калинката и по мъничко тесто, колкото грахово зърно за очичките на калинката. Останалото тесто го омесваме на топка и го слагаме върху хартия за печене, като го разрязваме леко отгоре с остър нож за да се полу1ат двете стани на калинката. Оформяме по следният начин:





3.     Намазваме с разбит жълтък и поръсваме с маково семе, където в необходимо.
4.     Печем в загрята фурна на 200ºC до зачервяване. След като ги извадим ги покриваме с тънка мокра кърпа за да останат меки.


Bon Appètit!

1 коментар: