сряда, 25 май 2011 г.

Царевичен хляб

Необходими продукти:

100 гр. царевично брашно
200 гр. бяло пшенично брашно
1 яйце + 1 жълтък
20 гр. меко масло + 20 гр. за намазване
150 мл. хладка вода
20 гр. мая
1 ч.л. захар
1 к.л. сол


Начин на приготвяне:


1.     Разтваряме захарта във водата и прибавяме маята, оставяме да шупне.
2.     Пресяваме двата вида брашно, прибавяме яйцето, маслото, солта и шупналата мая.
3.     Омесваме меко тесто, което оставяме да втаса.
4.     След като тестото удвои обема си го размесваме и разточваме правоъгълна кора с дебелина около 0,5 см, която намазваме с масло.
5.     Разрязваме кората от двата края по показаният по долу начин и плетем като плитка.



1.     Готовата плитка слагаме в правоълълна формичка. Оставяме да втаса наново за около 30-40 мин.
2.     преди да сложим да печем хляба намазваме с разбит жълтък, поръсваме с царевично брашно и със сусам.
3.     Печем с предварително загрята фурна на 180ºC за около 30 мин. или до зачервяване.


Ето го резултата:



Bon Appètite!

1 коментар: