сряда, 13 април 2011 г.

Зелена салата с червено цвекло, орехови ядки и домашен чипс


Едно свежо предложение за сезона …

Продукти за 2 салати

1 маруля
2 стръкчета пресен лук
1 малка глава червено цвекло
2 малки репички
1 малък морков
1 сварено яйце
6-8 маслини
филирани орехови ядки за поръсване

за дресинга

сока от ½ лимон
1 с.л. мед
2 с.л. зехтин
сол на вкус

Слагат се в малко бурканче с капаче и се разбъркват енергично.

За чипса

1 среден картоф
4-5 с.л. доматено пюре
1 малка лъжичка червен пипер

картофа се обелва и се реже с картофобелачката на тънки кръгли филийки. Останалите състави се смесват и в тях се слагат филийките картофи, така престояват 1 ч. и после се пържат в сгорещено олио. Изваждат се на домакинска хартия за да се оцедят от мазнината. Чипса е готов.


Начин на приготвяне

1. Червеното цвекло се реже на тънки ивички с помощта на къдрево ножче и се слага в силно вряща подсолена вода за 5 мин. След това се измива със студена вода. Към цвеклото се прибавя малко лимонов сок и зехтин.
2. В голяма купа се смесват марулатя и лука нарязани на едро, червеното цвекло, репичките.
3. Сместа се разпределя в чинии и се декорира с морков нарязан с помощта на картофобелачка на тънки ивички, завързани на възелчета, варени яйца нарязани на тънки шайби, маслини.
4. Поръсваме с филирани орехи и овкусяваме с дресинг.

BON APPÈTIT !

Няма коментари:

Публикуване на коментар