сряда, 23 март 2011 г.

Кайзер-пастърма от гъше месо

Малко по различен прочит на деликатеса пастърма – Кайзер-пастърма от гъше месо

Както всички знаем, за да стане едно месо пастърма е нужно да се осоли и да се изсуши на проветриво място. А за кайзер-пастърмата характерното е месото да се оваля в подправки.

Рецептата, която предлагам е нашият вариант за кайзер-пастърма, надявам се да ви допадне идеята.

Необходими продукти:

2 кг. гъше филе
Подправки –  по 1 супена лъжица черен пипер,  червен пипер, майорана, кимион, ситно смляна чубрица малко индийско орехче,  може да пибавите и дуги подправки по ваше желание.

2 л. вода и около 2 шепи сол ще са ви необходими.

Начин на приготвяне:

Изчистваме от ципи ако има и измиваме много добре месото. Режем го на парчета големи колкото за пържоли. Месото не трябва да е било замразявано преди това, т.е. прясно месо.
Разтваряме двете шепи сол в 2 л. преварена вода и слагаме месото в този разтвор. Така престоява 24 часа. След това изваждаме месото и го оставяме за около 1 час да се отцеди от водата започваме едно по едно парчетата да ги овалваме в микса от подправки, които споменах.
Овалваме месото обилно и го закачаме да виси за да изсъхне.




След 3-4 седмици е готово за консумация. 



Bon appétit!

2 коментара: