неделя, 10 април 2011 г.

Кроасани с шоколад

От няколко дни в главата ми се въртят само френски вкусотии и реших да пробвам с нещо типично - френските прословути кроасани. Прочетох много рецепти, и различни мнения и препоръки в книгите, които имам и разбира се порових и в необятния интернет.

Представям ви моя вариант за кроасани:

За начало продуктите:
·        1 яйце
·        500 - 600 гр. брашно
·        1 п. суха активна мая
·        1 с.л. сол
·        10 с.л. захар
·        3-4 с.л. масло
·        150 мл. прясно мляко (на стайна тепмература)


·        300 гр. масло за намазване
·        1-2 жълтъка за намазване

Ето я и последователността:

1. Разтваряме маята в прясното мляко заедно с едната лъжичка захар.
2. Правим кладенче от сухите съставки - брашното, захарта, солта, в което изсипваме разтворената вече мая, размекнатото масло и яйцето.
3. Омесваме еластично тесто, може и с помощта на миксер.
4. Оставяме тестото да втаса докато удвои обема си, това отнема около 1-2 часа.
5. Размесваме тестото и го слагаме в хладилника за 1 час.
6. С помощта на малко брашно разточваме кора с дебелина около 1 см. Намазваме кората с 1/3 от масло и прегъваме. Оставяме във фризер за 30 мин. След, което преместваме в хладилник за 30 мин.



7. Изваждаме от хладилника и повтаряме процедурата с останалата ½ от маслото.
8. Следва същата процедура с останалото масло.
9. Когато се извади от хладилника от тестото се разточва правоъгълна кора с дебелина около 3 мм. широчина около 35 – 40 см.
10. Кората се разделя на две и се реже на триъгълници.
11. Във основата на всяко триъгълниче се слага парченце шоколад и се навива.
12. Готовите кроасани се оставят да втасат на стайна температура около 1-2 часа докато удвоят размера си. Непосредствено преди изпичане намазваме с жълтъците.




13. Загряваме фурната на 240º, слагаме  намазаните кроасани и намаляме фурната на 180º. Печем до зачервяване.
14. Поднасяме леко топли с кафе ;-)



Bon appètit!


3 коментара: