От няколко дни в главата ми се въртят само френски вкусотии и реших да пробвам с нещо типично - френските прословути кроасани. Прочетох много рецепти, и различни мнения и препоръки в книгите, които имам и разбира се порових и в необятния интернет.
Представям ви моя вариант за кроасани:
За начало продуктите:
· 1 яйце
· 500 - 600 гр. брашно
· 1 п. суха активна мая
· 1 с.л. сол
· 10 с.л. захар
· 3-4 с.л. масло
· 150 мл. прясно мляко (на стайна тепмература)
· 300 гр. масло за намазване
· 1-2 жълтъка за намазване
Ето я и последователността:
1. Разтваряме маята в прясното мляко заедно с едната лъжичка захар.
2. Правим кладенче от сухите съставки - брашното, захарта, солта, в което изсипваме разтворената вече мая, размекнатото масло и яйцето.
3. Омесваме еластично тесто, може и с помощта на миксер.
4. Оставяме тестото да втаса докато удвои обема си, това отнема около 1-2 часа.
5. Размесваме тестото и го слагаме в хладилника за 1 час.
6. С помощта на малко брашно разточваме кора с дебелина около 1 см. Намазваме кората с 1/3 от масло и прегъваме. Оставяме във фризер за 30 мин. След, което преместваме в хладилник за 30 мин.
7. Изваждаме от хладилника и повтаряме процедурата с останалата ½ от маслото.
8. Следва същата процедура с останалото масло.
9. Когато се извади от хладилника от тестото се разточва правоъгълна кора с дебелина около 3 мм. широчина около 35 – 40 см.
10. Кората се разделя на две и се реже на триъгълници.
11. Във основата на всяко триъгълниче се слага парченце шоколад и се навива.
12. Готовите кроасани се оставят да втасат на стайна температура около 1-2 часа докато удвоят размера си. Непосредствено преди изпичане намазваме с жълтъците.
13. Загряваме фурната на 240º, слагаме намазаните кроасани и намаляме фурната на 180º. Печем до зачервяване.
14. Поднасяме леко топли с кафе ;-)
Bon appètit!
Невероятен блясък имат тези кроасанчета! Страхотни са!
ОтговорИзтриванеаз ги пробвах, страхотни са!пробвайте и вие
ОтговорИзтриванемерси и на двете ;-) пак ще направя с удоволствие...
ОтговорИзтриване